Jitrocelový sirup proti kašli

Existuje určitě několik receptů a návodů na tento sirup. Ten následující je však zvláštní tím, že čerpá přírodní sílu nejenom z klíčové suroviny, ale i během procesu přípravy.

Z jitrocele budeme používat listy, které důkladně umyjeme. Vezmeme si vhodnou nádobu, nejlépe zavařovací sklenici, a do ní natlačíme asi centimetr vysokou vrstvu připravených listů. Tuto vrstvu zasypeme cukrem a přidáme další vrstvu jitrocelových listů.

Takto pokračujeme až do naplnění sklenice, přičemž vrchní vrstva bude cukrová. Uzavřenou sklenici postavíme do jámy vykopané v zemi, víčko zatížíme a jámu zasypeme. Takto necháme budoucí sirup stát asi 3 měsíce. To je právě ta fáze, kdy do sebe náš produkt vstřebává síly matičky země a díky tomu se stává účinnějším (pokud tomu věříte).

Po třech měsících přecedíme vzniklou šťávu a můžeme ji buď rovnou skladovat ve sklenicích v chladničce, nebo ještě převařit pro zvýšení trvanlivosti. Sirup by měl mít tmavě hnědou barvu a příjemně sladkou chuť. Vhodné je jej užívat preventivně po celou dobu chladnějšího počasí, a to buď na čajové lžičce, nebo ho použít k oslazení čaje.