Afty v dutině ústní, jak léčit, jaké jsou přírodní možnosti léčby

Jak léčit afty, aneb proč se vlastně tvoří a jaké jsou přírodní možnosti léčby.

Afty

Odborně nazývané jako orální kandidóza. Častý problém mnoha lidí, především mladistvých a žen. Znamenají přemnožení určitého druhu kvasinek. Existují přírodní metody léčby, ale především i léky na předpis.

Příznaky

  • Afty
  • Vřídky v ústech
  • Zarudnutí jazyka a patra

Aft je menší bolestivý vřídek, zejména zbarvený do bíla až žluta.

Jak si pomoci?

  • Zajděte si k lékaři. Lékař posoudí vaší aktuální situaci a rozhodne o adekvátní léčbě, pravděpodobně vám předepíše jeden z krémů, nebo v případě vážnějších aft nebo většího počtu aft, orální tablety. Infekce bývá rychle kombinací léků na předpis vyléčena.
  • Zkuste výplachy úst slanou vodou. Slyšeli jste již o vyplachování úst slanou vodou jako léčbu na afty? Pokud ne, je čas tuto mimořádně jednoduchou a efektivní metodu zkusit. Rozpusťte si do sklenice teplé vody půl lžičky soli a několikrát denně si tímto roztokem vypláchněte ústa. Slaná voda vám částečně uleví a aft postupně odezní.
  • Berte probiotika. Berte jednou denně probiotika, výzkumy prokázaly, že probiotika s obsahem laktobacilů pomáhají v boji proti bakteriím candida, jenž způsobují afty.
  • Předejděte vzniku dalším aftům. Zuby si čistěte aspoň dvakrát denně a zvažte použití zubní niti. Především si zubní kartáček pravidelně měňte. Pokud používáte ústní vodu a trpíte afty, vysaďte ji. Může přispívat k nerovnováze přirozeného prostředí v ústech, a mít za následek přemnožení kvasinkových bakterií.
  • Zkuste hořec. Pokud chcete používat hořec, poraďte se nejdříve s lékařem a lékárníkem. Hořec velmi účinně léčí plísňové infekce, tedy i afty, ale manipulace s ním není žádná hračka. Hořec především nesmíte spolknout, při spolknutí hořce byste měli okamžitě jet do nemocnice.

Aftům se můžete zkusit vyhnout, pokud se vám však vytvoří, zajděte si k lékaři a pravidelně berte předepsané léky. Můžete také zkusit přírodní metody léčby